niedziela, 3 grudnia 2017

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKIEM


ciasto:
  • 2 średnie buraki
  • 100g ciemnej czekolady
  • 120g masła
  • 150g ciemnego cukru
  • 150g jasnego cukru
  • 3 jajka
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g ciemnego kakao
  • szczypta soli
lukier:
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina wody
  • sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki

Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy
Ucieramy miękkie masło z ciemnym i jasnym cukrem,  nie przestając ucierać dodajemy pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy suche składniki i na końcu startego buraka oraz roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- musi być suchy.
Ciasto studzimy na kratce.

Gdy ciasto już ostygnie możemy robić lukier.
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny, sok z buraka. Całość mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy dodatkowe kilka kropel wody do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto ;)
Możemy do dekoracji użyć na przykład  białej czekolady, wtedy ciasto nie będzie takie dziewczyńskie ;)


 

2 komentarze:

  1. Uroczo wygląda pod tą różową kołderką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest naprawdę bardzo czekoladowy. Zrobił wrażenie na dzieciach i na dorosłych. A barwnik naturalny i bezpieczny.:)

      Usuń