CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKIEM
ciasto:
- 2 średnie buraki
- 100g ciemnej czekolady
- 120g masła
- 150g ciemnego cukru
- 150g jasnego cukru
- 3 jajka
- 220g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g ciemnego kakao
- szczypta soli
- 100g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina wody
- sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki
Ucieramy miękkie masło z ciemnym i jasnym cukrem, nie przestając ucierać dodajemy pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy suche składniki i na końcu startego buraka oraz roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- musi być suchy.
Ciasto studzimy na kratce.
Gdy ciasto już ostygnie możemy robić lukier.
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny, sok z buraka. Całość mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy dodatkowe kilka kropel wody do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto ;)
Możemy do dekoracji użyć na przykład białej czekolady, wtedy ciasto nie będzie takie dziewczyńskie ;)
Uroczo wygląda pod tą różową kołderką :)
OdpowiedzUsuńI jest naprawdę bardzo czekoladowy. Zrobił wrażenie na dzieciach i na dorosłych. A barwnik naturalny i bezpieczny.:)
Usuń