ZUPA OGÓRKOWA
- porcja rosołowa ( porcja mięsa na wywar )
- 4 średnie ziemniaki
- 10 średnich kiszonych ogórków
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny. Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast pora kroimy na pół.
Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte na grubych oczkach tarki ogórki- bez soku. Dodamy go do zupy na koniec gotowania. Ogórki smażymy 2 minuty na patelni. Kiedy ziemniaki są miękkie dodajemy przesmażone ogórki i gotujemy 5 minut. Do zupy wrzucamy pokrojony drobno koperek i pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec kiedy zupa jest już zdjęta z ognia i delikatnie ostygnie dolewamy sok z ogórków, pozwala to zachować jego właściwości zdrowotne.
Komentarze
Prześlij komentarz