wtorek, 31 maja 2016

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKI I MŁODEJ WŁOSZCZYZNY



  • porcja mięsa na rosół
  • 2 pęczki botwinki
  • młoda włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe 
  • cukier
  • sól
  • pieprz


Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora.
Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również.
Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło 15 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, śmietankę, koperek i pietruszkę. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.
Zupa najlepiej smakuje na następny dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz