BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKI I MŁODEJ WŁOSZCZYZNY
- porcja mięsa na rosół
- 2 pęczki botwinki
- młoda włoszczyzna
- 3 ziemniaki
- puszka czerwonej fasoli
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- cukier
- sól
- pieprz
Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki i pora.
Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowinę i zmniejszamy ogień na bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również.
Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło 15 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, śmietankę, koperek i pietruszkę. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.
Zupa najlepiej smakuje na następny dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz