środa, 20 września 2017

GULASZ WOŁOWY W WINIE




  • 800 g wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 300 ml czerwonego,wytrawnego wina
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •  2 łyżki masła
  • kmin rzymski
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe
  • papryka czerwona w proszku
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy na piórka, czosnek w plasterki. Obsmażamy na patelni. Odstawiamy do miseczki.

Wołowinę kroimy na kawałki wielkości 3x3. Rozgrzewamy garnek z oliwą i łyżką masła. Wrzucamy mięso partiami i smażymy. Dolewamy wywar warzywny, cebulkę z czosnkiem, 4 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Całość dusimy na małym ogniu przez 120 minut lub do miękkości. Wtedy wlewamy wino. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki- tak aby gotowała się ok 10 minut.
Na koniec dodajemy koncentrat, cukier, sos sojowy, paprykę w proszku sól i pieprz do smaku.

Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła i mieszamy.

Na talerz wykładamy kaszę i polewamy sosem z mięsem. Można podawać np z buraczkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz