GULASZ WOŁOWY W WINIE
- 800 g wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 300 ml czerwonego,wytrawnego wina
- 300 ml wywaru warzywnego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- kmin rzymski
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- papryka czerwona w proszku
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy na piórka, czosnek w plasterki. Obsmażamy na patelni. Odstawiamy do miseczki.
Wołowinę kroimy na kawałki wielkości 3x3. Rozgrzewamy garnek z oliwą i łyżką masła. Wrzucamy mięso partiami i smażymy. Dolewamy wywar warzywny, cebulkę z czosnkiem, 4 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Całość dusimy na małym ogniu przez 120 minut lub do miękkości. Wtedy wlewamy wino. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki- tak aby gotowała się ok 10 minut.
Na koniec dodajemy koncentrat, cukier, sos sojowy, paprykę w proszku sól i pieprz do smaku.
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Na talerz wykładamy kaszę i polewamy sosem z mięsem. Można podawać np z buraczkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz