poniedziałek, 2 maja 2016

RAINBOW CAKE


blaty biszkoptowe:
  • 450 g masła
  • 440 g cukru
  • 10 białek
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 750 g mąki pszennej
  • 8 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml mleka
  • 4 barwniki spożywcze- różne kolory
*wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową

masa I:
  • 1000 g serka mascarpone
  • 750 ml śmietanki kremówki 36%
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
*wszystkie składniki na masę muszą być mocno schłodzone

masa II:
  • 200 g masła
  •  2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  •  sok z 1/2 cytryny
*wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową

masa marshmallow:
  • 300 g pianek marshmallow
  •  600 g cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • barwnik spożywczy dr oetker żółty

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy.
Masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, cały czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło.
Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników.
Ciasto ważymy, dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej misce. Dodajmy barwniki: np. niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony- według upodobań. Mieszamy dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przekładamy do tortownicy ( u mnie duży tort 30 cm średnicy) pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 

Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy 1 żółtko i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na gładką masę.
To samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy.

Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany.
Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym.
Tort chłodzimy w lodówce  przez 3 godziny.

Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek.

Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu aby przyspieszyć proces. Pod koniec dodajemy barwnik spożywczy.
Do miski wsypujemy połowę szklanki cukru pudru i mieszamy- najlepiej łyżą . Przekładamy na blat i zagniatamy, dodając stopniowo cukier puder. Cukier puder dodajemy stopniowo, aby masa nie była zbyt twarda. 
Jeśli chcesz masę zrobić wcześniej owiń ją folią spożywczą aby nie wyschła.

Gotową masę wałkujemy blacie posypanym mąką ziemniaczaną na grubość 3-4 mm.
Kładziemy na tort posmarowany w całości kremem i chłodzimy w lodówce minimum 1godzinę.
Do przyklejania ozdób używamy rozpuszczoną piankę. To naprawdę świetny klej.  
Ja użyłam czekoladowych literek, plastikowej ozdoby minionka i żółtych tic taków :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz