SZPARAGI Z ŁOSOSIEM I MAKARONEM
- pęczek zielonych szparagów
- 500 g łososia
- 300 g makaronu tagliatelle
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odstawiamy.
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy do połowy wysokości. Związujemy sznurkiem i wstawiamy na ''stojąco'' do wrzącej osolonej wody ( pamiętając aby użyć wysokiego garnka )
Gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Odcinamy główki i odkładamy do miseczki. Pozostałą część blenderujemy.
Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucamy szpinak na 2 następnie wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę osolonego i popieprzonego łososia. Smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Dodajemy mascarpone, sól i pieprz oraz pure ze szparagów. Wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy główki szparagów i delikatnie mieszamy.
Jeśli chcesz zrobić lekką wersję tego dania nie dodawaj mascarpone :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz