KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI, BUDYNIEM I BEZĄ




 ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1  jajko
nadzienie:
  • 1000 g truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń 60 g śmietankowy z cukrem
  • 500 ml mleka
beza:
  •  4 białka w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko dość szybko zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Formę na ciasto smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wykładamy ciastem formę tak aby przykryć również jej boki. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do  nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne 15 minut w temperaturze 170 stopni.

W tym czasie gotujemy budyń.
Truskawki kroimy w grube plastry, posypujemy cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i mieszamy.

Pod  koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas ubijając białka. Powinny być sztywne i błyszczące. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

Na upieczony spód wykładamy budyń, owoce oraz bezę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni  i termoobieg i suszymy naszą  bezę jeszcze przez 15 minut.
Ciasto musimy dokładnie wystudzić aby budyń i masa truskawkowa dobrze stężały.
Smacznego:)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty