środa, 20 września 2017

KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY



  • 40 g płatków dzikiej róży
  • 40 g cukru
  • sok z 1/3 cytryny
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1/2 kieliszka wódki
  • 1/2 szklanki wody
  • słoik na przetwory

Z płatków usuwamy  białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze.
Purpurowe części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę.
Płatki przekładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru gotujemy syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby płatki się rozdzieliły, i zostawiamy do następnego dnia.

Następnego dnia: gotujemy płatki na wolnym ogniu, aż staną się przezroczyste.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Wierzch i pokrywkę polewamy łyżeczką wódki i zakręcamy.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Konfitura genialna do herbaty w zimowe poranki lub jako dodatek naleśników i gofrów.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz