SERNIK KRÓLEWSKI
masa serowa:
- 1000 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
- 5 jaj
- 150g masła
- 250g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyża mąki tortowej
- 750 g mąki tortowej
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 300g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
Zaczynamy od ciasta.
Przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny.
Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce.
Sera nie trzeba mielić ten który używam jest już mielony 3 krotnie.
Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy w rondelku.
Białka lekko ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy budyń ( suchy proszek) wymieszany z mąką i ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Teraz dodajemy połowę twarogu i miksujemy do połączenia się wszystkich składników, czynność powtarzamy dla drugiej części sera.
Wszystko miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie jednolita.
Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach( ja zawsze robię to porcjami) i wysypuję na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( kwadrat 40x25 cm lub okrągła tortownica 25 cm) Dociskamy ciasto aby nie było dziur i wylewamy na nie całą masę serową, teraz posypujemy ciasto drugą częścią startego ciasta- nie dociskamy.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 60 minut.
Ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku aby nie opadło.
Można podawać z gorącymi malinami lub do masy serowej dodać startą skórkę z pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Smacznego!
chyba jeden z lepszych serników
OdpowiedzUsuńOj tak. I właśnie w tym przepisie króluje prostota. A dla odmiany i przełamania smaku polecam dodać skórkę z pomarańczy :)
Usuń