piątek, 14 kwietnia 2017

SERNIK KRÓLEWSKI



masa serowa:
  • 1000 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa 
  • 5 jaj
  • 150g masła
  • 250g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyża mąki tortowej
ciasto:
  • 750 g  mąki tortowej
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 300g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Zaczynamy od ciasta.
Przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny.

Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce.
Sera nie trzeba mielić ten który używam jest już mielony 3 krotnie.
Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy w rondelku.
Białka lekko ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy budyń ( suchy proszek) wymieszany z mąką i ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Teraz dodajemy połowę twarogu i miksujemy do połączenia się wszystkich składników, czynność powtarzamy dla drugiej części sera.
Wszystko miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie jednolita.

Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach( ja zawsze robię to porcjami) i wysypuję na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( kwadrat 40x25 cm lub okrągła tortownica 25 cm) Dociskamy ciasto aby nie było dziur i wylewamy na nie całą masę serową, teraz posypujemy ciasto drugą częścią startego ciasta- nie dociskamy.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 60 minut.
Ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku aby nie opadło.

Można podawać z gorącymi malinami lub do masy serowej dodać startą skórkę z pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. chyba jeden z lepszych serników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. I właśnie w tym przepisie króluje prostota. A dla odmiany i przełamania smaku polecam dodać skórkę z pomarańczy :)

      Usuń