TARTA Z RABARBAREM I BEZĄ
ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 200g masła
- 700g rabarbaru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki żurawiny suszonej
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałów
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem,
dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko dość szybko
zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię
spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Formę na ciasto smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wykładamy ciastem formę tak aby przykryć również jej boki. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy mąkę
ziemniaczaną, cynamon, cukier i namoczoną wcześniej w gorącej wodzie żurawinę.
Pod koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas ubijając białka. Powinny być sztywne i błyszczące. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Pod koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas ubijając białka. Powinny być sztywne i błyszczące. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i bezę, całość posypujemy płatkami migdałów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni i termoobieg i suszymy naszą bezę jeszcze przez 15 minut.
Ciasto cudownie smakuje gorące z gałką ulubionych lodów.
Smacznego:)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni i termoobieg i suszymy naszą bezę jeszcze przez 15 minut.
Ciasto cudownie smakuje gorące z gałką ulubionych lodów.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz