CIASTO CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI





ciasto:

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
masa:
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
dodatkowo:
  • świeże owoce p. maliny



W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe  jajka i 3 żółtka.
Dodajemy kakao , miksujemy tylko do połączenia się składników. Powoli wlewamy roztopioną masę czekoladową, jednocześnie miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.

Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, powoli łyżkami dodajemy cukier. Masa ma być lśniąca i gęsta.

Do masy czekoladowej, trzema porcjami dodajemy ubite białka, mieszamy całość łopatką do połączenia się składników.

Wykładamy do wysmarowanej masłem tortownicy( 23 cm) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35 minut.

Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce.

W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę, dodajemy porcjami mascarpone i cukier puder.

Masę wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy owocami.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty