ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM
farsz:
- 600 g mięsa mie1onego
- szklanka zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- puszka pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 suszona papryczka chilli
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 szklanki białego wina
- oliwa
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
puree:
- 6 ziemniaków ( ok 500 g)
- 1 łyża masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ser kozi dojrzewający
Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy.
Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por.
Przesmażamy kilka minut i przyprawiamy garam masala, tymiankiem, kuminem, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem.
Wlewamy wino, po chwili smażenia dodajemy pomidory- gotujemy 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i mięso mielone.
Do osolonej wody dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Tłuczemy, dodajemy masło i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy soczewicę z mięsem na wierzchu układamy puree i układamy plastry sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut bez przykrycia. Ziemniaki i ser pięknie się zarumienią
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz