piątek, 12 sierpnia 2016

ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM


farsz:
  • 600 g mięsa mie1onego
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  •  łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 szklanki białego wina
  • oliwa
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
puree:
  • 6 ziemniaków ( ok 500 g)
  • 1 łyża masła
  •  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
dodatkowo:
  • ser kozi dojrzewający
Opłukaną i odcedzoną soczewicę wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości 40 minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy.

Na  patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por.
Przesmażamy kilka minut i przyprawiamy garam masala, tymiankiem, kuminem, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem.
Wlewamy wino, po chwili smażenia dodajemy pomidory- gotujemy 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i mięso mielone.

Do osolonej wody dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Tłuczemy, dodajemy masło i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy soczewicę z mięsem na wierzchu układamy puree  i układamy plastry sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy  40 minut bez przykrycia. Ziemniaki i ser pięknie się zarumienią
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz