czwartek, 29 września 2016

PASTA ZIELONE CURRY










  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej świeżej lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1/3 zielonej papryczki chilli pokrojonej w małe kawałki ( jeśli pasta ma być ''czerwona'' czyli ostrzejsza dodaj czerwoną papryczkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę szalotki
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru / 2 cm kawałek
  • 1/3 łyżeczki skórki z limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki soli



Do moździerza wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy na pastę. Przechowujemy w lodówce.

Dodajemy do sosów typu curry, zup tajskich i dań kuchni azjatyckiej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz