SZARLOTKA NA CIEPŁO Z LODAMI
ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła ( zimnego)
- 100 g cukru
- 4 łyżki śmietany 18 %
nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki masła
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier i przyprawy. Pod koniec dodajemy rodzynki. Studzimy.
Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na razie na 10 minut.
k
Po ty czasie wykładamy na podpieczony spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka- najlepiej je po prostu pokruszyć. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut- tak aby się zrumieniło.
Szarlotkę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.
Smacznego!
przepyszny zestaw deserowy :)
OdpowiedzUsuń;) szybkie i łatwe do zrobienia ciacho!
Usuń