czwartek, 13 października 2016

SERNIK NA ZIMNO Z BISZKOPTAMI I ŚWIEŻYMI OWOCAMI







masa serowa:
  • 400 g serka waniliowego
  • 330 ml zimnej śmietanki 36% 
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
dodatki:
  • ok. 12 biszkoptów  podłużnych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka


Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy. Na koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i połową owoców . Zalewamy całość masą serową. Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :)
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 

Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. 
Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz