poniedziałek, 24 kwietnia 2017

KREM Z ZIEMNIAKA Z KINDZIUKIEM






  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • cienkie plastry kindziuka lub boczku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz


Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy.  Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz. 
Na suchej patelni smażymy pokrojonego w kostkę kindziuka. Powinien się ładnie zrumienić.
Zupę posypujemy chrupiącymi, kawałkami kindziuka i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz