KREM Z ZIEMNIAKA Z KINDZIUKIEM
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- cienkie plastry kindziuka lub boczku
- natka pietruszki do dekoracji
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz.
Na suchej patelni smażymy pokrojonego w kostkę kindziuka. Powinien się ładnie zrumienić.
Zupę posypujemy chrupiącymi, kawałkami kindziuka i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz