piątek, 21 kwietnia 2017

LECZO






  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 duża cebula
  • 3 papryki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz



W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy 3 minuty.

Wlewamy do garnka passatę, doprawiamy papryką wędzoną, słodką, chilli, solą i pieprzem.
Całość gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszamy.  Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
Do miseczek wykładamy leczo, na wierzchu układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki.
Smacznego !













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz