LECZO
- 500 g kiełbasy wiejskiej
- 1 duża cebula
- 3 papryki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy 3 minuty.
Wlewamy do garnka passatę, doprawiamy papryką wędzoną, słodką, chilli, solą i pieprzem.
Całość gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
Do miseczek wykładamy leczo, na wierzchu układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki.
Smacznego !
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy 3 minuty.
Wlewamy do garnka passatę, doprawiamy papryką wędzoną, słodką, chilli, solą i pieprzem.
Całość gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
Do miseczek wykładamy leczo, na wierzchu układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki.
Smacznego !
To jedno z moich ulubionych dań, ale ja dodaję jeszcze cukinię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Jak najbardziej cukinia wpisuję się w moje smaki 😉
Usuń