środa, 19 kwietnia 2017

TORT URODZINOWY MINIONEK







 ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 50 g kakao
  • 2 duże jajka
  • 120 g masła
  • 250 g cukru brązowego
  • cukier waniliowy
* składniki w temperaturze pokojowej

krem:
  • 400 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki 36 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 banany
masa maślana:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:

  • masa cukrowa
  • ozdoby na tort




Mąkę, sodę i sól przesiewamy. Kefir łączymy z połową szklanki wody i cukrem waniliowym, Odstawiamy. Kakao mieszamy z połową szklanki letniej wody, dokładnie, aby nie było grudek. Jajka trzepiemy widelcem na jednolitą masę.
Masło i oba cukry umieszczamy w misie miksera i ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie wyłączając miksera powoli wlewamy cienką strużką jajka. Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy na zmianę kefir i przesianą mąkę z sodą. całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. 
Wlewamy jedna część ciasta i pieczemy w temperaturze 180º C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka. 
Po upieczeniu studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Czynność powtarzamy dla drugiej porcji ciasta.

Kiedy ciasto ostygnie, możemy zająć się kremem.
W mikserze umieszczamy mascarpone i bitą śmietanę, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, porcjami.
Kiedy całość jest sztywna, wyłączamy mikser.
Na ostudzone ciasto, wykładamy pokrojone w plastry, kawałki banana. Następnie wykładamy masę mascarpone i wygładzamy do jednego poziomu, przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wstawiamy do lodówki.

Teraz przygotowujemy masę maślaną.

Masło i cukier  ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny.
Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa dobrze się trzymała.
Tort powinien stać w lodówce ok 6 godzin. Dopiero po tym czasie przechodzimy do dekorowania. Tort wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed dekorowaniem aby masa maślana lekko zmiękła.

Wycinamy z masy cukrowej odpowiednie kształty i układamy na torcie. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz