TORT URODZINOWY MINIONEK
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki kefiru
- 50 g kakao
- 2 duże jajka
- 120 g masła
- 250 g cukru brązowego
- cukier waniliowy
* składniki w temperaturze pokojowej
krem:
- 400 g mascarpone
- 330 ml śmietanki 36 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 banany
masa maślana:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
- masa cukrowa
- ozdoby na tort
Mąkę, sodę i sól przesiewamy.
Kefir łączymy z połową szklanki wody i cukrem waniliowym, Odstawiamy.
Kakao mieszamy z połową szklanki letniej wody, dokładnie, aby nie było grudek. Jajka trzepiemy widelcem na jednolitą masę.
Masło i oba cukry umieszczamy w misie miksera i ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie wyłączając miksera powoli wlewamy cienką strużką jajka.
Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia.
Na końcu dodajemy na zmianę kefir i przesianą mąkę z sodą. całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia.
Na końcu dodajemy na zmianę kefir i przesianą mąkę z sodą. całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy jedna część ciasta i pieczemy w temperaturze 180º C przez 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Czynność powtarzamy dla drugiej porcji ciasta.
Kiedy ciasto ostygnie, możemy zająć się kremem.
W mikserze umieszczamy mascarpone i bitą śmietanę, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, porcjami.
Kiedy całość jest sztywna, wyłączamy mikser.
Kiedy całość jest sztywna, wyłączamy mikser.
Na ostudzone ciasto, wykładamy pokrojone w plastry, kawałki banana. Następnie wykładamy masę mascarpone i wygładzamy do jednego poziomu, przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wstawiamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy masę maślaną.
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny.
Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa dobrze się trzymała.
Tort powinien stać w lodówce ok 6 godzin. Dopiero po tym czasie przechodzimy do dekorowania. Tort wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed dekorowaniem aby masa maślana lekko zmiękła.
Wycinamy z masy cukrowej odpowiednie kształty i układamy na torcie.
Wycinamy z masy cukrowej odpowiednie kształty i układamy na torcie.
Komentarze
Prześlij komentarz