piątek, 11 sierpnia 2017

TORT BEZOWY Z OWOCAMI




beza:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
krem:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2  łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • świeże owoce ( borówki, czereśnie, truskawki, porzeczki, maliny)


Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa identyczne koła o średnicy  25 cm. Białka ubijamy  ze szczyptą soli, następnie dodajemy łyżeczkę octu. Ciągle ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier. Masę należy podzielić na dwie części. Rozsmarowujemy białko na wcześniej wyciętym papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczamy wszystko łyżką i formujemy koło.  Wkładamy do  nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem piekarnika na 5 minut, po tym czasie  zmniejszamy temperaturę do 140°C. Bezy pieczemy 90 minut. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezy do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na całą noc). Jeśli beza w trakcie pieczenia popękała, nie martw się to znak, że na pewno się udała :)

Pora na przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Śmietanę dodajemy do miski z mascarpone i dokładnie mieszamy.
Na jednym krążku bezy rozprowadzamy 3/4 kremu i przykrywamy drugim krążkiem. Na górze rozsmarowujemy pozostałą część kremu i układamy owoce.

Torcik przed podaniem, należy schłodzić w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz