wtorek, 22 sierpnia 2017

ZAPIEKANKA PASTERSKA INACZEJ







farsz:
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 4 duże pieczarki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól 
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • olej
ziemniaczane puree:
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 3 łyżki masła 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól 
  • twardy ser kozi do posypania




Soczewicę moczymy w wodzie ok 30 minut. Zagotowujemy wodę z czosnkiem w łupinie  z liściem laurowym. Wrzucamy soczewice na wrzątek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 25 minut

W tym czasie do rondelka z masłem wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka, smażymy 3 minuty i zalewamy mlekiem, solimy. Przykrywamy i dusimy ok 20 minut. Po 10 minutach dodałam startą marchew.
Na patelnię z rozgrzanym olejem, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 3 minuty, dodajemy startą na tarce marchew. Smażymy 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz dodajemy przecier, wędzoną paprykę. Smażymy chwile. Dodajemy soczewicę i zdejmujemy z ognia. przyprawiamy całość solą i pieprzem.
Ziemniaki z marchewką ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy gałką.

Do formy wykładamy farsz, na górę dajemy ziemniaki. Posypujemy startym kozim serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz