ZAPIEKANKA PASTERSKA INACZEJ







farsz:
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 4 duże pieczarki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól 
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • olej
ziemniaczane puree:
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 3 łyżki masła 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól 
  • twardy ser kozi do posypania




Soczewicę moczymy w wodzie ok 30 minut. Zagotowujemy wodę z czosnkiem w łupinie  z liściem laurowym. Wrzucamy soczewice na wrzątek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 25 minut

W tym czasie do rondelka z masłem wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka, smażymy 3 minuty i zalewamy mlekiem, solimy. Przykrywamy i dusimy ok 20 minut. Po 10 minutach dodałam startą marchew.
Na patelnię z rozgrzanym olejem, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 3 minuty, dodajemy startą na tarce marchew. Smażymy 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz dodajemy przecier, wędzoną paprykę. Smażymy chwile. Dodajemy soczewicę i zdejmujemy z ognia. przyprawiamy całość solą i pieprzem.
Ziemniaki z marchewką ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy gałką.

Do formy wykładamy farsz, na górę dajemy ziemniaki. Posypujemy startym kozim serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty