OMLET Z KOZIM SEREM I SZPINAKIEM







  • 3 duże jajka
  • garści szpinaku
  • 4 kawałki koziego sera ( wg uznania) u mnie ser podpuszczkowy
  • 4 plasterki szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz



Szpinak myjemy. W miseczce mieszamy jajka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Kiedy liście zmiękną wylewamy jajka i rozprowadzamy po całej patelni. Rozsypujemy kozi ser, dodajemy sól i pieprz. 
Przykrywamy patelnie pokrywką lub folią aluminiową. Zdejmujemy z ognia dopiero kiedy całość ładnie się zetnie.

Zsuwamy omlet na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Możemy podawać z sałatką polaną vinegretem.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty