ZAPIEKANKA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ
- 300 g dyni piżmowej
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- garść pestek dyni
- 1/2 szklanki rodzynek
- 4 duże ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól
- pieprz czarny
- olej do smażenia
- 1 czubata łyżka masła
- 2 czubate łyżki pszennej mąki
- 3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz czarny
Dynię obieramy, usuwamy miękki środek i pestki. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy. Smażymy minutę cały czas mieszając, aż zacznie się szklić. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę.
Dodaj mięso, smażymy, aż zmieni całkowicie kolor. Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę.Dodajemy rodzynki, kumin i mieszankę przypraw. Doprawiamy solą i pieprzem. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zestawiamy z ognia.Dodajemy pestki dyni i mieszamy.
Większość plastrów dyni układamy w naczyniu wysmarowanym olejem. Na to wykłądamy mieszankę mięsa i przykrywamy pozostałymi plastrami dyni
Możemy teraz przygotować sos beszamelowy.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Smaż przez minutę. Zestawiamy z ognia, wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stawiamy ponownie na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Zapiekankę polewamy sosem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 45-55 minut, aż dynia będzie miękka. Na sam koniec zwiększamy temperaturę do 220 stopni i zapiekamy przez 3 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz