ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY






  • 1 kg buraków podłużnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 kromki prawdziwego razowca lub szklanka soku z kiszonych ogórków

Po 5-7 dniach zlewamy sam zakwas do butelek i przechowujemy zamknięty w lodówce.
Taki zakwas dodajemy do naszego barszczu Wigilijnego

Buraki myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki lub mniejsze części. 
Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i studzimy. 
Do słoików lub kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone w pół ząbki czosnku, ziele, pieprz, liście oraz kromkę chleba. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie na powierzchni wytworzy się piana, to normalny proces. Uważaj jednak na pleśń. Jeśli się pojawi cały zakwas jest do wyrzucenia. Sposobem na uniknięcie pleśni jest zalanie buraków całkowicie wodą lub dociśnięcie ich w garnku małą, drewnianą deseczką na której można postawić słoik z wodą.
Jeśli chcesz intensywny zakwas zostaw go na 7-10 dni.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty