BURGERY Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ I BAZYLIOWYM AIOLI.
burgery:
- 500 g mielonej wołowiny
- 50 g tartego parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- 3/4 szklanki liści świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 żółtka jaja
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
bułeczki z tego przepisu :
Do miseczki wbijamy żółtko oraz dodajemy sok z cytryny oraz bazylię Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Oliwę dajemy na koniec wlewając ją bardzo powoli. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem – aioli powinno być gęste i kremowe. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Do miseczki wbijamy żółtko oraz dodajemy sok z cytryny oraz bazylię Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Oliwę dajemy na koniec wlewając ją bardzo powoli. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem – aioli powinno być gęste i kremowe. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Do
zmielonej wołowiny ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy
wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę chrzanową i sos sojowy.
Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz. Całość szybko wyrabiamy ręką
(mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 do lodówki.
Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule obrane i pokrojone w kostkę. Dodajemy szczyptę soli i smażymy dwie minuty, po czym dodajemy 3 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować.
Burgery formujemy w kształt kotletów o 1,5 cm grubości . Kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię z rozsmarowaną odrobiną oleju lub oliwy. Podczas smażenia nie spłaszczamy kotletów łopatką – wypłyną wtedy wszystkie soki. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony.
Bułki
przekrawamy na pół i kładziemy pod grillem w piekarniku.
Trzymamy bułki przez około 3-4 minuty w temp 190'. Bułkę
smarujemy aioli kładziemy ogórki kiszone, burgera oraz karmelizowaną cebulkę.
Burgery najlepiej smakują podane zaraz po przygotowaniu ale zapewniam, że nawet gdy ostygną są przepyszne.
Burgery najlepiej smakują podane zaraz po przygotowaniu ale zapewniam, że nawet gdy ostygną są przepyszne.
Pyszne te burgery:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne burgery:)
OdpowiedzUsuńWygladaja smacznie ciekawe jak smakują
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu:)
Usuń