czwartek, 19 listopada 2015

CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ


  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 200  g dyni
  • pomidory w puszcze
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry konokwan ( przepis na domową pastę tutaj)
  • 1 czerwona papryka
  • 8 pieczarek
  • 3 cebule szalotki
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 200 g  ryżu bassmati 
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek imbiru 
  • sól 
  • pieprz


Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru i 2 łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na  30 minut.

Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła.  Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wykładamy na talerz.

W garnku rozgrzewamy pozostałe masło.Wrzucamy cebulkę i obsmażamy. Teraz do garnka idą pozostałe warzywa. Wszystko smażymy 3 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i połowę pomidorków z puszki razem z zalewą oraz 2 łyżeczki pasty curry.  Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca.
Curry podajemy z ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz