CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 200 g dyni
- pomidory w puszcze
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry konokwan ( przepis na domową pastę tutaj)
- 1 czerwona papryka
- 8 pieczarek
- 3 cebule szalotki
- 400 ml mleka kokosowego w puszce
- 200 g ryżu bassmati
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- kawałek imbiru
- sól
- pieprz
Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru i 2 łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na 30 minut.
Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Wykładamy na talerz.
W garnku rozgrzewamy pozostałe masło.Wrzucamy cebulkę i obsmażamy. Teraz do garnka idą pozostałe warzywa. Wszystko smażymy 3 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i połowę pomidorków z puszki razem z zalewą oraz 2 łyżeczki pasty curry. Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca.
Curry podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz