KRÓLICZKI WIELKANOCNE
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 90g cukru
- 1 łyża soli kuchennej
- 100 g masła
- 1 kg mąki pszennej typ 450
- rodzynki do dekoracji
Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny.
P tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Lepimy dużą kulę wielkości bułki i mniejszą oraz rolujemy część ciasta na uszy- kroimy nożem na małe paseczki, obracamy i spłaszczamy delikatnie. Kleimy też małą kuleczkę na ogonek.
Łączymy dwie kule na nich kładziemy uszy i ogonek. Robimy dziurki na oczy i wkładamy do nich rodzynki. Króliczki powinny wyrastać 30 minut.
Nastęnie smarujemy je jakiem połączonym z wodą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20- 25 minut.
Lubie takie świąteczne wypieki :) Śliczne są :)
OdpowiedzUsuń:) można zawsze ulepić inne zwierzaki na codzienne śniadanie lub po prostu tradycyjne bułeczki
Usuńładne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie;)
Usuń