KRÓLICZKI WIELKANOCNE


  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90g cukru
  • 1 łyża soli kuchennej
  • 100 g masła
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • rodzynki do dekoracji


Drożdże wkładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy 900 g mąki, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajka oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy pozostałą część mąki. Wsypujemy ją na dwie raty. Czasem wystarczy połowa. Ciasto musi odchodzić od ręki ale nie może być zbyt zwarte.
Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny.

P tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Lepimy dużą kulę wielkości bułki i mniejszą oraz rolujemy część ciasta na uszy- kroimy nożem na małe paseczki, obracamy i spłaszczamy delikatnie. Kleimy też małą kuleczkę na ogonek.

Łączymy dwie kule na nich kładziemy uszy i ogonek. Robimy dziurki na oczy i wkładamy do nich rodzynki. Króliczki powinny wyrastać 30 minut.
Nastęnie smarujemy je jakiem połączonym z wodą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20- 25 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty