sobota, 29 kwietnia 2017

GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM




























  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g żółtej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj)
  • 2 łyżki masła
  • 200 g makaronu ryżowego np z tapioką
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • kolendra do dekoracji


Pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy naszą pierś, mieszamy aby całość była pokryta marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.

Makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut.

Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki lub w ćwiartki talarka- zależy to od jej wielkości, kawałki muszą być średniej wielkości. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Fasolkę oczyszczamy, możemy przekroić na pół.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i odrobinę oleju. Smażymy naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki.

Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15  minut lub do miękkości warzyw.

Podajemy z makaronem ryżowym, dekoruajemy kolendrą.

Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera chili 25%, trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, sól, galangal( przyprawa podobna do imbiru), kmin,limonkę kaffir, pastę z krewetek
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz