GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj)
- 2 łyżki masła
- 200 g makaronu ryżowego np z tapioką
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól
- pieprz
- kolendra do dekoracji
Pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy naszą pierś, mieszamy aby całość była pokryta marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut.
Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki lub w ćwiartki talarka- zależy to od jej wielkości, kawałki muszą być średniej wielkości. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Fasolkę oczyszczamy, możemy przekroić na pół.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i odrobinę oleju. Smażymy naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki.
Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15 minut lub do miękkości warzyw.
Podajemy z makaronem ryżowym, dekoruajemy kolendrą.
Uwaga pasta green curry konokwan zawiera chili 25%, trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, sól, galangal( przyprawa podobna do imbiru), kmin,limonkę kaffir, pastę z krewetek
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz