czwartek, 25 maja 2017

FALAFEL Z CIECIERZYCY I PUREE Z DYNI








falafel:
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3 ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
puree :
  • 200 g dyni ( obranej)
  • łyżka pasty tahini przepis tutaj
  • 1 duży ząbek czosnku



Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc.
Po tym czasie odcedzamy.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty.
Ciecierzycę wsypujemy do miski, dodajemy marchewkę z cebulą, czosnek i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę.

Formujemy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na desce.

W tym czasie robimy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dynię i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie studzimy dynię w miseczce.
Do dyni dodajemy duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny oraz pastę tahini. Całość blendujemy na puree.

Kotleciki świetnie smakują na ciepło i zimno.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. To kolejne danie, które na stałe zagości w moim domu !

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego jeszcze micha surówki i będzie idealny zestaw obiadowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się surówka surówka z marchewki i jabłka pasuje idealnie:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię falafele. Twój przepis jest bardzo interesujący:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń