FALAFEL Z CIECIERZYCY I PUREE Z DYNI
falafel:
- 2 szklanki ciecierzycy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
puree :
- 200 g dyni ( obranej)
- łyżka pasty tahini przepis tutaj
- 1 duży ząbek czosnku
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc.
Po tym czasie odcedzamy.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty.
Ciecierzycę wsypujemy do miski, dodajemy marchewkę z cebulą, czosnek i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Formujemy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na desce.
W tym czasie robimy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dynię i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie studzimy dynię w miseczce.
Do dyni dodajemy duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny oraz pastę tahini. Całość blendujemy na puree.
Kotleciki świetnie smakują na ciepło i zimno.
Smacznego!
To kolejne danie, które na stałe zagości w moim domu !
OdpowiedzUsuńdo tego jeszcze micha surówki i będzie idealny zestaw obiadowy :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się surówka surówka z marchewki i jabłka pasuje idealnie:)
UsuńBardzo lubię falafele. Twój przepis jest bardzo interesujący:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję i zachęcam do spróbowania;)
Usuń